Publicat de: stiripepaine | aprilie 23, 2009

Mahmoud Abbas se va întâlni cu Obama la 28 mai pentru a discuta despre crearea unui stat palestinian

Liderul palestinian Mahmud Abbas va fi primit de preşedintele american Barack Obama la Washington, la 28 mai, a anunţat miercuri un înalt oficial palestinian citat de AFP şi preluat de cotidianul francez Le Monde în pagina sa electronică.

Întâlnirea dintre preşedintele Abbas şi preşedintele Obama este prevăzută pentru 28 mai, la Washington”, a declarat negociatorul palestinian Saeb Erakat.

Această reuniune va fi extrem de importantă. Preşedintele Abbas intenţionează să-i ceară (omologului său – n.red.) Obama să-şi aducă aportul la împlinirea viziunii celor două state (Israelul şi Palestina – n.red.) şi să implementeze mecanisme în acest scop, ceea ce înseamnă în special încetarea imediată a colonizării în teritoriile palestiniene”, a adăugat Erakat.

Casa Albă anunţase marţi mai multe vizite viitoare, probabil la începutul lunii iunie, ale lui Abbas, premierului israelian Benjamin Netanyahu sau ale preşedintelui egiptean Hosni Mubarak. Obama „va discuta cu fiecare dintre aceştia despre mijloacele prin care Statele Unite pot să consolodeze şi aprofundeze parteneriatul nostru şi măsurile pe care toate părţile trebuie să le ia pentru a contribui la pacea dintre israelieni şi palestinieni şi dintre Israel şi statele arabe”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Robert Gibbs.

La rândul său, la sfârşitul unei întâlniri cu regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, Obama a repetat marţi că o rezolvare a conflictului din Orientul Mijlociu va presupune crearea unui stat palestinian. Totuşi, Netanyahu, care a preluat funcţia de premier la Israelului la începutul lunii aprilie în cadrul unuia dintre cele mai de dreapta Guverne din istoria ţării, se opune unei astfel de soluţii.

Denisa Morariu


Lasă un comentariu

Categorii